Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 2 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 week
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Ansvar for egen læring

Disclaimer: Ikke alle sitatene i denne artikkelen er nødvendigvis helt korrekte. Bare sånn ca. Muligens litt ondskapsfullt vinklet for mer panasj.

Ansvar for egen læring er en vits vi alle har hørt mange ganger. Først sa de det på barneskolen, om ungdomskolen. Så sa de det på ungdomskolen om videregående. Deretter sa de det på videregående om universitetet. Og det stemmer jo mer og mer, det er klart, selv om det stadig blir mindre frihet også på universitetet. I dag hørte jeg imidlertid denne vitsen igjen, denne gangen brukt om Eksperter i Team. Det var ikke den eneste teite formuleringen jeg hørte i dag.

Dagen begynte klokken åtte, med et foredrag av en eller annen fyr med dressjakke. Han åpnet med å si at han var fornøyd med å se at så mange hadde orket å stå opp så tidlig for å høre på ham, og til det tenkte jeg at om jeg hadde visst at de ikke kom til å notere navnet mitt før senere ville jeg muligens ikke gjort nettopp det.

Noe av det første som ble sagt, var at dette kom til å bli et interressant fag, som vil bli nyttig «når dere kommer ut i industrien». Selv har jeg ikke tenkt meg ut i industrien, men intensjonen var tydeligvis ikke å inkludere sånne avvikere. Hele dagen gjentok han uttrykk som «når dere kommer ut» og «der ute» og slike ting. Litt som om de skulle sende oss til Irak. Og gullkornene kom i grunnen på løpende bånd, så jeg tror bare jeg oppsummerer dem, selv om man kanskje burde vært der.

På et tidspunkt sa han for eksempel «i arbeidslivet trenger vi emosjonell intelligens, som vi sier i sånn psykologi». Og det synes jeg var morsomt, fordi han ikke lot til å være psykolog.

Senere viste han frem et bilde av to boksere som så ut som om de var klare til å drepe hverandre, og dette brukte han som et bilde på at det er viktig å arbeide i grupper. Bildet var akkompagnert av følgende tekst, og dette skrev jeg ned eksakt:

«It's a world out there, and the challenge is simple:

Survival of the fittest...
You can't do this alone...»

Han slengte naturligvis rundt seg med lignelser, det er slikt jeg ser for meg at sånne folk gjør. Han spurte for eksempel om vi ønsket å kjøre i første, andre, tredje, fjerde eller femte gir, som et bilde på hvor stor innsats vi ville legge ned. Jeg synes det er en skikkelig merkelig ting å si, siden det ikke er klart hva som er best. Vil du komme sakte men sikkert opp bratte bakker, eller vil du cruise på landeveien?

Han sa også at en gruppe er en flokk høner. Spørsmålet er hvem som sitter på den øverste vaglen og skiter i hodet på de andre. Men så modererte han uttalelsen sin litt, ved å si at dette var «litt metaforisk».

Mot slutten oppsummerte han ved å nevne «Noen gode råd for oppstarten av ethvert gruppesamarbeid». Jeg har naturligvis omskrevet og satt litt på spissen her, men det var stort sett dette han sa:

* Unngå «skinnenighet»

* Unngå «skinnenighet»

* Ta en fest

* Unngå «skinnenighet»

* Kom presis

* Unngå «skinnenighet»

Skinnenighet er litt som bootblack. Det var et ord han begynte å bruke veldig ofte etter at han hadde introdusert det. Og han introduserte det på en svært lite gentlemanlike måte. Han sa at når kona hans sa hun ville ha spaghetti til middag, og han sa at nei, han ville ha hamburgere, og hun sa «Det er greit det» med litt sånn snurt stemme, da var hun skinnenig. Og det er en lite produktiv ting å være, spesielt om du har tenkt å ta opp igjen diskusjonen senere. Og det stemmer jo, men jeg synes det var litt ufint å bruke kona som eksempel.

Etter dette foredraget gikk vi samme i de ulike «landsbyene», og det første lyspunktet der var at Jørgen og jeg havnet på samme gruppe. Det kan jo fort gjøre hverdagen litt lettere. Deretter brukte vi litt tid på bli-kjent-greier, som var overraskende bra lagt opp, før vi gikk løs på det som skulle ta nesten hele resten av dagen: Bullshit!

Noe av det første de ville vi skulle snakke om var hvordan vi skulle straffe de som kom for sent hver gang. Nesten like viktig var å diskutere hvordan vi skulle si fra til dem som jobbet for lite eller for dårlig. Viktige ting å tenke på før man har definert problemstillingen, eh? For vi må jo bare anta at noen kommer til å være notoriske til å komme for sent, og noen kommer antagelig til å ikke gjøre noe, eventuelt gjøre noe dårlig. Fra dette fantastiske utgangspunktet skulle vi så skrive en «samarbeidskontrakt». Heldigvis var gruppen vår en fornuftig gjeng, så vi ble enige om at dette antagelig ikke kom til å bli et problem, og om vi skulle føle det som et problem, ja da får vi heller snakke om det. Litt slik det funker i Real Life™.

Helt på slutten fikk vi litt tid til å diskutere problemstilling og slikt, men det skal jeg heller komme tilbake til senere. Eksperter i Team er kanskje fullstendig irrelevant for min fremtidige karriære, men jeg akter i allefall å tyne noen artikler fra det.

-Tor Nordam

Comments

Are,  11.01.07 11:59

Yeah! Jeg ser storlig frem til å høre mer om hvordan dette går. Det vil forøvrig overraske meg litt om dere ikke har noen på gruppen som jobber mindre enn andre, eller som ikke har muligheten til å møte opp. Jeg har hatt noen episoder hvor en samarbeidskontrakt hadde vært kjekt; problemet vil jo alltid være at den ikke er bindende på noe vis. Jaja.

Torgar,  11.01.07 12:05

Lykke til, du kommer helt sikker til å angre på denne artikkelen, når folk flest finner høygaflene sine der ute

Jeg foreslår at du tar med deg Bullshitbingoarkene dine til neste slike inspirerende, framtidsrettede, proaktive og innholdsrike foredrag.

Retorikken runde Eksperter i Team er spennende, de mangler bare å innføre et symbol alle måtte gå med, slik at du kunne kjenne igjen dine med EiTere, lage en egen hilsen, og finne en "sterk mann" til å være frontfigur.

Esbanos,  11.01.07 16:46

faen så jeg hater slike David Brent typer, måtte de brenne.

B,  12.01.07 01:23

Forøvrig så er vel utdanningsinstitusjoner på sett og vis en form for industri det også. Både på produksjonen av kloke hoder og eventuelt hvor pengene til forskning kommer fra.
Hvis du har planer om å bli en "Strong rebel entity of non-formal procedures" så lykke til. Da blir du eventuellt, enten han rike tullingen med katten inne i vulkanen i James Bond-filmen eller han tullingen inne i tømmerhytta/jordhulen som lever et eremittliv i forakt for samfunnets totalitæritet. Forøvrig tror jeg du må ha ganske mye penger for å bygge bopel på en vulkanisk øy, og uansett utfall tror jeg standpunktet som da eventuelt leder til det ene eller andre er lite nyansert.
Tror uansett man må bli en "bad guy" hvis man har planer om å ta over verden, i ditt tilfelle hvor du antyder at jobbing og lønn utbetalt av bedrifter er skitten vare vil jo all betaling forøvrig være blodpenger. Tror nok du må begynne å se deg om etter en jordhule og vesse flintsteinen i forberedelse på fremtiden.

Tor,  12.01.07 03:44

Jeg tenkte egentlig å aldri forlate universitetets lune rede. Når jeg ser på den gjengen som sitter i avdelingen for loftsfysikk bortover gangen i femte, må jeg bare si at jeg tror de fører et behagelig liv. En av foreleserne mine har ikke kommet tilbake fra juleferie engang. Er ikke det et tegn på et avslappet liv, så vet ikke jeg.

Og det beste av alt er at jeg tror aldri jeg har sett noen av dem samarbeide med så mye som en liten sosialantropolog. Kanskje til nød en faststoffysiker.

Camilla,  12.01.07 10:24

Er små sosialantropologer mindre skumle enn store?

Kristian,  12.01.07 16:00

Haha! Tor tror universitetet er et lunt rede.

Kjellove,  12.01.07 17:12

Nei, de små sosialantropologene er de skumleste. Jf. f.eks. Sylvia.

Tor: «ufint å bruke kona som eksempel»? Det går heilt greit, det! Du skal være glad han ikke brukte brura!

Anders K.,  12.01.07 19:30

Dét sa kona, au!
Category
Today's exploits
Tags
tullinger
Eksperter i Team
Views
5372