Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 2 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 week
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Blandinger

I dag tenkte jeg at jeg skulle snakke bittelitt om forskjellige typer blandinger. Jeg begynner med hetrogen blanding, som vi lærte om på ungdomskolen. Bridgeblanding er et godt eksempel på en hetrogen blanding. Det som kjennetegner en slik blanding er at man kan se at de består av forskjellige stoffer, lett som bare det. Andre eksempler er sølevann, pestosaus og sennep.

Den andre hovedtypen av blanding vi lærte om på ungdomskolen er homogen blanding. Dette er alså noe som består av minst to forskjellige stoffer, men der man ikke kan se forskjell på dem. Sukkervann er en slik blanding, fordi sukkeret er løst opp i vannet. Vodka er akkurat det samme. Her kan du ikke se de forskjellige bestanddelene samme hvor bra mikroskop du har.

Det er imidlertid ikke så enkelt at det bare finnes to typer. Du har også emulsjoner, som er en blanding av forskjellige faser. Eksempler er krem, som er en blanding av luft og fløte, majones, som er en blanding av vann-fase og organisk fase, og skumgummi, som er en blanding av fast stoff og luft. Vanligvis vet vi jo at om man heller olje på vann nekter de to å blande seg, men det kan man få til, og det er slik man lager majones. Lager man den selv vil den skille seg etterhvert, men om man kjøper den i butikken er det emulgator i, så den skal holde seg emulsifert. Kondensfjærner, som man hadde på bensintanken i gamle dager hvis det var kaldt, er også en emulgator. Den består gjerne av en alkohol, som er løselig både i vann og i bensin, og som gjør at vannet kan holde seg oppløst i bensinen.

Av og til kan det være vanskelig å vite om man har en emulsjon eller en løsning, og sant og si er det egentlig en litt flytende overgang her. Da kan Tyndall-effekten hjelpe oss. Det er den effekten at større partikler sprer lys. Lurer du på om du har en løsning eller en emulsjon av partikler i vann? Sett laser-pekeren din til å lyse gjennom reagensglasset. Kan du se en strek der lyset går gjennom vannet er det en emulsjon. Enkelt og greit. En annen morsom ting, som er relatert til det med himmelen og blått og slikt: Hvis du tar vann, og har i litt melk, så du får en blekhvit ekkel farge, og så lyser du på glasset med en lommelykt, vi du se at vann/melken ser blå ut fra siden og rød rett forfra.

Enda en morsom ting, fullstendig urelatert, sakset fra en filmanmeldelse av syv sverd:

Fotoet blir altfor vakkert. Intrigen altfor snirklet. Slagsmålene er koreografert uten hensyn til tyngdekraften. Dermed forsvinner fortellerdynamikken, og vi sitter og kjeder oss litt foran en selvnytende serie med bevegelige kineserier.

Disse folka har jo ikke forstått noen ting.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  11.11.05 06:58

Jeg visste det der, jeg!
Angående filmen: jeg synes det høres ut som en beskrivelse av snikende tiger, og det er en film jeg liker veldig godt. hva har tyngdekraft med fortellerdynamikk å gjøre?

Anders K.,  11.11.05 18:58

Klassekampens anmelder avskrev denne filmen på grunn av klippingen. Og nå er den for vakkert fotografert?! Ett eller annet må jo være galt med den, men det later til at ingen egentlig vet hva.

Kristian,  11.11.05 19:16

Spiste peanuttsaus til middag i dag, veldig godt. Slikt kan man lage med hjelp av peanuttsmør, vann og litt chilsisaus og soyasaus. Det var veldig godt, men det var ikke poenget. Poenget var at etter vi var ferdig å spise skilte den seg fra vannet. Så her har du et eksempel til Tor.

Camilla,  11.11.05 20:16

Noe annet interessant er at når du lager carapulcra, som er en peruans rett som ganske enkelt er herlig, men som man ikke kan lage i Norge fordi det er et drittland som mangler livsviktige ingredienser, så skal du koke den helt tid den skiller seg. Jeg vet ikke hvorfor den gjør det. Men den gjør det etter en stund.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
7823