Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 2 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 week
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Endelig! Her kommer svarene.

Etter å ha glemt helt av denne tullekonkurransen, har jeg nå bestemt meg for å komme med resultatene og svarene. For dere som har glemt hva dette dreier seg om, så finner dere pørsmålene her. Dette ble til og med en liten prøvelse for meg selv, siden det nå er flere måneder siden jeg måtte svare på spørsmål som dette. Det har også ført til at jeg har glemt navnet på spesialproduktene i oppgave 15. Vel, sånn kan det gå.

1) Mest sannsynlig har herderen gått ut på dato. det er ikke ubegrenset holdbarhet på slike ting, selv om en kanskje skulle tro det.

2) Blæring, enkelt og greit. Malingen skinnherder. Den tørker utenpå, men er fortsatt våt under. Tørrstoffene i malingen gasser, slipper ikke ut og skaper blærer.

3) Fjern all løs maling og rust. Vask med et avfettende middel, gjerne et alkalisk vaskemiddel. Siden taket er tidligere behandlet så slipper du å bruke syregrunning. Smør først på en rusthindrende grunning, og ha så på et toppstrøk av ønsket maling, som regel står valget mellom matt eller blank maling. F.eks. kan man bruke Arcanol som grunning og Bengalack som toppstrøk. De fleste malingsprodusenter har sine egne system for blikktak.

4) Nei, det er ikke anbefalt. Linoljmaling er mer diffusjonsåpen enn alkydoljemaling. Siden linoljen gasser mer eller mindre konstant (den gjør ikke det, men på varme dager starter fordampingen) vil ikke gassene slippe ut om man har den mer tette alkydoljen utenpå, og man får blæring og flassing. Gonna have a bad time.

5) Dette er enda en ting som ikke er anbefalt. Har man først begynt å bruke produkter med tjære i seg, er det anbefalt at man holder seg til det. Dette på grunn av at tjæren har en tendens til å blø gjennom annen maling. Har man først hatt på produkter med tjære i seg på husveggen, spiller det liten rolle hvor mange strøk man har over. Det kan godt være 20 strøk over, og likevel vil det være en fare for at tjærestoffene blør gjennom malingen. Av samme grunn som man ikke overmaler tjæreholdig maling med annen maling, påfører man kvistlakk på kvister i trepanel innendørs før man maler panelen.

6) Meget diffusjonsåpen maling som benytter spesielle mineralske (uorganiske) fargepigment, som gjør at malingen har ekstra god fargeholdbarhet. Dette i motsetning til de fleste andre malinger som benytter seg av organiske fargepigment. Malingen er beregnet for mineralske overflater som fasader, puss, naturstein, gassbetong og teglstein. Silikatmaling er basert på kalivannglass (kaliumsilikat) og er vannfortynnbar.

7) For det første; det er ikke alltid lurt å høre på kompiser. I dette tilfelle ber du om mye unødvendig ekstraarbeid. Hvis du likevel skal bruke epoxymaling, må du fjerne all den gamle en-komponentsmalingen, hvis ikke risikerer du at den koker når du smører på epoxyen, og dette er viktig. Hvis du ikke gjør dette, risikerer du at traktoren din ser ut som om den har pådratt seg byllepest alla svartedøden. Når du så har fjernet all gammel maling er du sikkert jævlig lei og forbanna, så da kan du gå i gang med å smøre på en to-komponents grunning som er nødvendig, før du legger på to til fem strøk med epoxymaling. Resultatet avhenger veldig av hvor pirkete du er når du smører på og om du pusser malingen mellom strøkene. Tips: hold deg til ordinære en-komponentløsninger på industriutstyr og slikt. Det er like greit.

8) Sikaflex kan brukes, og kanskje med hell også. Men Sikaflexen er, tross navnet, i utgangspunktet ikke elastisk nok. Det er en fare for at Sikaen kommer til å slippe etter en stund, på grunn av bevegelser i treverket som oppstår når man bruker båten ute på bøljan blå. Bruk heller en bitumenbasert tettningsmasse som er mer fleksibel, for eksempel Farm 80 eller Proof 10. Det eneste man må passe på er at underlaget er tørt.

9) Slitesjiktet på Optima er 2mm, altså hele beleggets tykkelse. Slitesliktet på helt ordinære gulvbelegg pleier å være omkring 0,2-0,3mm. Homogene gulvbelegg er det samme stoffet tvers gjennom. Består ikke av lag av ymse materialer slik som ordinære vinylbelegg.

10) Akrylmaling eller en annen plastmaling. Alkydoljemaling på murunderlag kan føre til at maligen forsåper seg. Det er også egenskapsforskjeller som gjør at man bør velge plastmaling.

11) Kokt linolje tørker mye, mye kjappere en rå linolje. Den rå linoljen har bedre inntrengningsevne, men til gjengjeld tørker den så sakte at man praktisk talt kan si at den ikke tørker. Derfor er det vanlig å blande den med terpentin og tretjære for å få en blanding som man setter inn blant annet trebåter med. Eldre menn som har båt eller jobbet med trebåter, kjenner som regel til dette. Den kokte linoljen er tilsatt sikkativer under oppvarming og tørker dermed raskere og benyttes gjerne i malinger. Blant annet linoljemaling (duh).

12) Våtromssilikon er tilsatt soppdrepende midler.

13) Det kan man, men vær vennlig og ikke kom til meg og klag når sparklingen sprekker opp som følge av bevegelse i treverket.

14) På de fleste fargesystemer kan man ut ifra de basene blande omlag 7500 farger som kan sies å være forskjellige fra hverandre. Begrensningene her er utstyret og øynene våre.

15) Om det er ubehandlet, må man først gjøre det rent, før man går på med en syregrunning eller aller helst en epoxyprimer beregnet for aluminium. Som toppstrøk bør man helst bruke en epoxybasert maling som er beregnet for aluminium. Det er nok det som sitter best, men om man tar til takke med en enklere, rimeligere (sånn på kort sikt) og mindre varig løsning, kan man gjerne bruke en ordinær maling som er beregnet til bruk på metall.

16) Det er kjempemulig. Vask med et avfettende middel, f.eks. salmiakkvann, men bruk gjerne noe kraftigere av typen alkaliske vaskemidler. Etter at du har gjort det kan du grunne med vanlig grunning, f.eks. Jotuns Heftgrunning, før du kjører på med god, gammeldags veggmaling (ikke den typen med bly, nei, ikke så gammel).

17) Du kan gjerne prøve, men det sitter ikke fast så innmari lenge.

18) Hvis man absolutt skal ha farge på en frittstående, utvendig mur, en såkalt kald mur, så er det best å bruke slammingsmørtel. Vanlig utvendig murmaling har en tendens til å flasse av etter en tid, men om det ikke er noen hindring, så skader det ikke å bruke en hvilken som helst murmaling som er beregnet for utvendig bruk.

19) 1,25mm.

20) Ja.

21) Man benytter jernvitriol for å gi treverk, ute eller inne, den genuine værbitt-ubehandlet-slitt-treverk looken. Dere vet, grått treverk.

Ut ifra min telling og poengdeling kan jeg si at Anders kom på en sterk tredjeplass. Mens Tor og Arne skal få lov til å dele førsteplassen. Huzzah!

Comments

Tor,  24.10.05 22:23

Yay!

Men hva med premien? Jeg så kanskje for meg en Gjenstad-t-skjorte og en tiliter med feilblandet maling. I såfall foreslår jeg at du gir meg t-skjorten og sender tiliteren til Bergen med Norgespakke.

Jørgen,  25.10.05 09:52

T-skjorte kan jeg ordne. Har noen liggende.

Tor,  25.10.05 10:12

Men det er jo ikke gøy med mindre du må sende svintunge ting Arne egentlig ikke har bruk for til Bergen.

Jørgen,  25.10.05 14:27

I oppkrav, da eller?

Arne,  26.10.05 14:26

Oppkrav meg her og oppkrav meg der, sa fergemannen. Så brøt Pål T. Jørgensen ut i krampelatter.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
10110