Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 2 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 week
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Men Fredsprisen var ikke død...

I dag annonserte Nobelkomiteen i Oslo at Nobels Fredspris for 2005 går halvparten til Det Internasjonale Atomenergibyrået og halvparten til dets leder, Mohamed ElBaradei,

for their efforts to prevent nuclear energy from being used for military purposes and to ensure that nuclear energy for peaceful purposes is used in the safest possible way.

ElBaradei sa til pressen at dette er et sterkt signal om å fortsette med det de driver med, og om at arbeidet de gjør blir verdsatt. Det har han naturligvis rett i. I mai i år hadde man en større nedrustingskonferanse i New York, der man ikke kom frem til mye rart. Hensikten med konferansen var å revidere ikkespredningsavtalen fra 1968, men jeg tror lite ble gjort. Bush' motvilje mot internasjonale avtaler er jo viden kjent, og Frankrike skal være lite villige til å ruste ned. USA har også nylig vist at de delvis gir blanke i ikkespredningsavtalen, da de nylig gav noe kjernekraftgreier greier til India, som ikke er med i ikkespredningsavtalen.

Det er derfor tydelig at Nobelkomiteen ikke bare legger vekt på hva IAEA har drevet med de siste åene, men også at de kan komme til å bli svært viktige fremover. Dette er noe annet enn fysikere som får prisen for et arbeid de gjorde for 40 år siden. Prisen kan også sees som en pekefinger til USA, som har vært rimelig krass i kritikken av IAEA, ElBaradei og Hans blix. De forsøkte jo inntil nylig å få en ny person som leder for IAEA, men ingen ville stille, selv ikke Australias utenriksminister, dermed er ElBaradai nå i ferd med å begynne sin tredje periode som leder for IAEA, en jobb han har hatt siden 1997, og kommer til å ha minst til 2009 om det ikke skjer noe drastisk. Før ham var det Hans Blix som hadde jobben, fra 1981 til 1997. ElBaradei er utdannet i Kairo og ved New York University School of Law, der han tok en doktorgrad i 1974. han er med andre ord ikke fysiker, slik jeg trodde inntil i dag. Så viser det seg altså at fysikere ikke er så anvendbare som jeg trodde.

En annen grunn til at dette er en dristig prisutdeling er at medlemslandene ikke er enige om hva de skal gjøre med Iran, og litt slikt. Jeg sakser litt fra Aftenposten:

Det er viktig og dristig å gi Nobels fredspris til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og dets leder Mohamed ElBaradei, mener Stein Tønnesson, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

- Det er relativt dristig å gi prisen til IAEA og ElBaradei på grunn av den sterke uenigheten blant IAEAs medlemmer når det gjelder konflikten om Irans atomprogram, sier Tønnesson til NTB.

- Ved å gjøre dette, stikker de hånden rett inn i et vepsebol, sier han.


Det Internasjonale Atomenergibyrået er en undergruppe av FN, som jeg her bruker i betydningen at de arbeider under FNs overoppsyn, men at de ikke har formell status som særorganisasjon innen FN, grunnlagt 29. juli, 1957. I den semi-berømte talten "Atoms for Peace" sa Dwight D. Eisenhower at han kunne tenke seg et internasjonalt organ som søkte å hindre spredning av atomvåpen, og som arbeidet for tryggest mulig utnyttelse av atomkraft og andre fredlige bruksområder for slikt. Med IAEA fikk han altså omtrent det han ønsket seg. Frem til rundt 1990 var byråets jobb i stor grad å bidra til sikring av kjernekraftanlegg rundtomkring, ved å være et forum for utveksling av informasjon. De siste 15-20 årene har byrået også utført en del inspisering av snuskete små stater som forsøker å skaffe seg kjernevåpen. Det er naturligvis en kjent sak at de fikk mye pepper for å holde fast på at det var greit å inspisere litt mer i Irak før man sprengte landet i fillebiter, men i ettertid har jo tilogmed USA innsett at det aldri var noen tvilsomme våpen der.

Calcuttaguttas konklusjon: Dette var en pris med panasj! Mye bedre enn hun tre-dama fra i fjor, som mente AIDS var en konspirasjon for å utrydde sorte mennesker.

Kilder/Videre lesing:
Wikipedia - IAEA
Wikipedia - Mohamed ElBaradei
Washington Post - Bush-administrasjonen avlytter ElBaradei
Pressemelding fra Nobelkomiteen
Aftenposten - Jan Petersen sier: Dette var l337
Tom Lehrer - Who's next
Tom Lehrer - We Will All Go Together When We Go

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  08.10.05 11:56

Jeg er helt enig.
De er tilbake på den lange smale vei.

Torgar,  08.10.05 11:45

Enig med Tor, flott at prisen kan sette internationalt fokus.


Prisen er også med å sette norge på kartet, Internationale nyhetsmedier 7/10. Det er ikke ofte Oslo dukker opp her.(Stort sett i forbindelse med oslo-avtalen).

Eivind,  09.10.05 12:27

Fett. Høres ut som en bra gjeng å satse på.