Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Komplekse systemer

Jeg var en tur innom Gløshaugen i dag, og kranglet litt om politikk med et par venner. Det er jo valgt snart, ogsåvidere. Jeg føler at jeg ikke gjør det så godt i slike diskusjoner, og jeg tror det delvis skyldes at jeg ikke liker å uttale meg uten å være temmelig sikker på det jeg sier. Ikke sånn å forstå at jeg beskylder mine venner for å uttale seg om ting de ikke vet, men når noen for eksempel sier «Det er viktig at staten legger til rette for at folk kan starte bedrifter og skape arbeidsplasser, siden statens inntekter kommer fra arbeidstakere som betaler skatt.» tenker jeg at det er jo sant, men hvordan skal man egentlig veie dette mot alle andre hensyn staten burde ta, og dessuten vet jeg ikke i detalj hvordan de ulike partiene stiller seg på dette punktet, så hva har jeg egentlig å bidra med?

På vei hjem tenkte jeg mer over dette. Statsbudsjettet er en ting jeg gjerne trekker frem som eksempel på noe som er så stort og komplisert at det er umulig for en privatperson å ha en informert mening om det. Jeg innså imidlertid at det å se på et stort og komplekst system, og prøve å si noe om det, er nettopp det mye av utdannelsen min har gått ut på. Jeg tror jeg skal sette meg ned en dag, med papir og blyant og noen av tallene fra statsbudsjettet, og se om jeg kan bli litt klokere.

Inspirert av denne tanken begynte jeg å reflektere over dette med oljepenger. Vi har jo handlingsregelen, som justerer hvor mye av oljeinntektene staten bruker hvert år. Det er imidlertid mye mer enn bare de direkte inntektene fra oljeindustrien som kommer fra olje. For eksempel er det ganske mange mennesker i Norge som har tullete høye lønninger fordi de essensielt jobber, direkte eller indirekte, med å pumpe penger opp av sjøen, og disse menneskene betaler en hel del i skatt. Dette er oljepenger som brukes over statsbudsjettet uten å være omfattet av handlingsregelen, og jeg tror jeg ville bli bekymret for fremtiden hvis jeg satte meg ned og regnet ut hvor mye det dreier seg om.

Planen er naturligvis at disse menneskene skal få andre jobber når oljen tar slutt, men jeg vet ikke om det er så mange ting som lønner seg like mye som å selge olje, så det spørs om ikke lønningene, og dermed skatteinntektene, vil gå på en aldri så liten smell. Best å gjøre som De Grønne sier og starte nedbyggingen av oljeindustrien like godt først som sist, tror jeg.
Camilla, Anja likes this

Comments

Camilla,  05.09.13 17:45

Jeg ser frem til du skal lese gjennom statsbudsjettet. Det blir gøy. Jeg tror jeg skal sitte ved siden av deg og lese Sherlock Holmes.

Jeg er enig i at vi må begynne nedbyggingen av oljeindustrien med én gang (og handlingsregelen bør kanskje reduseres), men det store problemet med De Grønne slik jeg ser det er at de samtidig later til å ville bruke de inntektene de vil avskaffe uten å ha gitt tid til å bygge opp et alternativ.
Anja likes this
Anja,  05.09.13 19:11

Interessante tanker, si ifra når du blir klokere! Jeg uttaler meg også sjeldent før jeg er helt fullstendig sikker på hva jeg sier.