Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 2 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 week
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Hva skal jeg bli?

Da har jeg begynt å se litt på hvilke masterkurs jeg skal sikte meg inn på ved UiO. En ting er sikkert - det blir masterKURS, jeg har ikke tid til å bruke 60 studiepoeng på å våse i vei om noe spesielt, jeg får klare meg med 30 poengs oppgave, så har jeg 90 poeng å ta kurs i. Problemet er at jeg nå har sett over de masterkursene de tilbyr - og jeg har funnet omtrent 35 kurs jeg synes er interessante.


Ooops. Og dette er et bilde av Nintendos neste spillkonsoll, som jeg skal prøve å skrive litt om senere en gang.

Jeg tror jeg har skjønt at jeg må spesialisere meg litt - men innen hva? Man skal liksom utvikle en stor interesse for et spesielt fagfelt ettersom man studerer - jeg har dessverre bare blitt mer og mer interessert i forskjellige ting. Nå hadde jeg tenkt å spamme lista med fag, men jeg legger den ved i stedet, og trekker ut det viktigste. Hovedfagruppene er som følger:

- Programmering/nettverk (de har MASSE her)
- Menneske-maskin-interaksjon, nettsteddesign, datastøttet samarbeid, innføring av IT i organisasjoner...
- Systemutvikling, modellering av store systemer / kommuniserende systemer
- Filosofi, kjønn, samfunn, IKT...
- Sikkerhet
- AI


Jeg kan godt se for meg selv som....
- IT-dude i stor bedrift med ansvar for systemutvikling og implementering av store systemer med alt det innebærer av kursing av ansatte etc etc, eller konsulent innen dette. Ville innbært mye menneske-maskin, systemutvikling, kanskje noe av de filosofiske.

- Hardcore systemutvikler store systemer - systemutvikling, modellering, menneske/maskin.

- Systemutvikler med nettverksapplikasjoner som spesialtet, spesielt distribuert multimedia, streaming, alt det der.

- Fyr som kan våse i timesvis om IT og betydning for samfunnet og skriver artikler i Dagbladet om hvordan tenåringer har en helt annen livsstil nå som de har mobiltelefonen og denslags, og gå i dybden på hvordan dette endrer menneskers relasjoner og bla bla bla.

- Systemutvikling med vekt på sikkerhet, med andre ord sikkerhetskonsulent, for eksempel. Men de har ikke SÅ mange kurs på dette.

- Systemutvikling, AI og menneske/maskin - "intelligente systemer", "Ja, du kan liksom si at du er litt lei deg, så bestiller kjøleskapet favorittbrusen din, men bare hvis du ikke har drukket den akkurat i det siste, og så da..." Her kan man kanskje blande inn mobile systemer også. Mobile systemer bør egentlig blandes inn overalt, siden vi alltid kommer til å ha med oss en datamaskin.

- Foreleser på høgskole - men uansett vil jeg ha praktisk arbeidserfaring først. Så noe av det arbeidsrelevant som må til først.

- Spillutvikler - dette er en utopi, men det måtte i så fall vært AI, systemutvikling/store systemer og menneske/maskin, det også.


Har jeg husket på alle mine muligheter? Er det noe utrolig lurt jeg har glemt? Hva slags Are vil DU ha om 3 år? Hva slags masterutdannede IT-folk er det Norge og verden trenger?

Liste over de masteremnene jeg synes var interessante:
masteremner.txt

Comments

Tor,  19.05.05 10:27

Jeg vil ha en snill Are. Det er det viktigste. Hva med en snill Are som programmerer mye, slik at han ikke trenger å bli en sånn fyr som går rundt i dress hjemme, og som samtidig kan skrive artikler om vage filosofiske greier relatert til IT og den lille datamaskinen du sier alle kommer til å dra rundt på i Dagbladet? Eller Aftenposten?

Tor,  19.05.05 10:31

Jeg fikk akkurat en mail fra Jo Smiseth, som sa at det er teoriseminar på mandag, og Practical Quantum Cryptography. Det er saker skjønner du Are, det burde du drive med. Da får du dessuten samarbeide med fysikere.

Kjpp oppsummering av quantum computing:
En bit kan bare ha to verdier, mens en qubit (quantum-bit) kan ha 8, fordi du aldri kan vite verdien uansett. Dermed kan du si at når du kombinerer to qubits i en magisk maskin som ingen vet hvordan skal se ut, så gjør du egentlig 64 kalkulasjoner på en gang, selv om du egentlig gjør ingen, fordi du uansett ikke vet tilstanden til qubitsene. Altså kan man jazze opp datakraften massevis av størrelesordener, hvis man bare kan finne nok magiske alver til å sitte inni quantum computeren.

Kjapp oppsummering av quantum cryptography:
Funky egenskaper ved f.eks. fotoner gjør at Alice og Bob kan kommunisere alt de måtte ønske uten at Eve kan skjønnen noen ting. Og som om ikke det var nok, så kan de faktisk også finne ut om Eve har forsøkt å avlytte samtalen, fordi Eve aldri kan måle polariseringen til fotoenen uten å endre den i ca halvparten av tilfellene. Hah!
Are,  19.05.05 11:02

Hmm, jeg vet ikke helt om jeg vil samarbeide med fysikere - jeg føler meg sikker på at både humoren og det faglige vil gå meg hus forbi ;) Spesielt det faglige.

Jeg er litt redd for å bli en fyr som tror at markedet løser alt og starter en småkårni punktum-com-bedrift som gjør det ganske bra og går i dress for ofte. Og er litt mindre snill enn han kanskje ellers kunne vært.

Som informatiker vil jeg påpeke at det som er så utrolig kjekt med dette med 0 og 1 er påliteligheten vi kan lagre de med. Jeg har lest litt om systemer som bruker seks eller fire forskjellige verdier istedet, for eksempel, og påliteligheten går jo i do med en gang. Ikke at du ikke vet det, real-kar som du er. Men med det i bakhodet blir jeg litt bekymret når jeg hører dette kvantepratet.

Skjønt, hvis de magiske alvene kan gi meg et grensesnitt jeg kan jobbe med byte mot istedetfor bit, for eksempel, så kan de få kvante alt de klarer bak grensesnittet!

Lene,  19.05.05 19:27

Jeg synes du kan bli en sånn menneske-maskin/systemutvikler-dude - altså den som oversetter informatikk-språket til de vanlige dødelige i diverse organisasjoner (inkludert økonomi-folkene som bestemmer hvor mye penger vi får til prosjektene våre). Du har jo, i motsetning til de fleste IT-folk, pedagogiske evner. Sånn sett egner du deg jo svært godt til å bli kul foreleser og rikssynser i samtlige aviser/nyhetssendinger etter noen år i det private næringsliv.

Forøvrig klarer jeg ikke å se at dress er din greie - men det er selvfølgelig en stor mulighet for at du har skjulte talenter jeg ikke vet om ;)

Camilla,  19.05.05 20:34

Jeg skjønner problemet ditt.
Jeg har akkurat det samme problemet selv. Heldigvis har jeg jukset til meg enda et år å tenke på.

Are,  20.05.05 03:45

Hmm. Jeg ser egentlig ekstremt frem til å møtes hos middag hos Tor og filmkveld hos meg om tre-fire år eller noe slikt og se hva vi alle har blitt, og sysler med. Jø og fyse, det blir interessant.

Ellers høres Lenes forslag bra ut. Hvis jeg nå sniker til meg en hjelpelærerjobb også får jeg kanskje skaffet meg litt praktisk pedagogisk erfaring :)

Jørgen,  21.05.05 16:43

Sith.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5901