Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Matspalte: Alternativ taco

Vårt standard taco-måltid inneholder minimum følgende ingredienser:
  • Tortillas
  • Kjøttdeig med tacokrydder
  • Paprika
  • Ost
  • Rømme
  • Tacosaus

I tillegg har vi ofte salat eller mais. Dette utgjør et nokså godt, og sånn passe lettvint måltid, men det er ikke videre spennende eller nyskapende. Man kan naturligvis ikke gå for spennende og nyskapende hver dag, men av og til må man bare gjøre en liten innsats. I dag gikk jeg derfor til innkjøp av et par ekstra ingredienser, for å se om jeg kunne utvide standarden en smule.

Agurk: Agurk funker greit på taco hvis man trenger noe grønt, men den har litt for mye væske etter min mening, og smaken er litt for svak til at den kommer til sin rett i en såpass krydret rett. Ikke en slager, men helt greit.

Avocado: I form av guacamole er det vel ikke helt uvanlig å ha avocado til taco, men jeg gjorde det litt enklere og slengte på noen halve avocadoskiver. Det gjorde seg egentlig svært bra, spesielt om man ikke tar på for mye sterkt krydrede ting, da det har en tendens til å drukne den nokså subtile smaken. Store biter kan imidlertid motvirke denne effekten noe. Avocadoen har dessuten en behagelig konsistens som jeg føler kan løfte en burrito et lite hakk. Anbefales.

Oliven: Oliven virker som er ting som burde egne seg på taco, men jeg følte at det ikke passet helt inn. Det er noe med den oljete konsistensen som gjør at den ikke blander seg med de andre smakene på en naturlig måte, så olivenbitene føles ikke som en del av retten. Muligens en smaksak, men personlig tar jeg heller oliven som snacks før eller etter maten.

Squash: Squash smaker ganske lite, og bidrar egentlig mest som fyllmateriale, og siden den består i stor grad av luft er den egentlig ikke så god til det heller. Jeg hadde en hypotese om at den kunne ha en konsistens-effekt, på linje med avocado, men det fungerte kun i liten grad.

Sukkererter: Jeg avskyr salat, da jeg synes det smaker lite, er irriterende å spise med gaffel, og hver gang jeg kjøper salat til taco ender jeg med å kaste et halvt salathode fordi jeg ikke finner noe annet å bruke den til. Jeg så derfor etter noe som kunne erstatte salatens funksjon, som så vidt jeg kan bedømme er å være grønn. Sukkererter er perfekt til dette formålet. De er sprøe og smaker godt, så man merker at man spiser dem, og hvis det blir noen til overs er det bare å spise dem som snacks.

Tomat: Små tomater av en eller annen variant, i båter, funker kjempebra på taco. Ikke ha på for mange, da blir det fort litt mye væske. Det kan også funke med balsamico på, i allefall hvis man ikke drukner burritoen i tacosaus type sterk.

Yoghurt: Med naturell yoghurt i stedet for rømme blir tacoen en liten smule sunnere, eller det blir i allefall mindre fett. Den har samme funksjon som en mild kontrast til det sterke, men konsistens og smak er ikke helt det samme som rømme. Mulig matyoghurt, eller vanlig yoghurt som har fått henge, kan funke bedre. Men jeg synes egentlig det er greit nok som et sunnere alternativ.

Det var det jeg rakk over i dag. For fremtiden kunne jeg tenke meg å teste broccoli (jeg har en teori om at broccoli funker på alt), mer spenstige oster enn Jarlsberg, asparges og kanskje sopp. Forslag tas imot med takk.

-Tor Nordam
Hanna Maja likes this

Comments

Camilla,  20.02.12 23:21

Jeg har lekt med tanken på å dyrke egne. Vi greide det på barnehagen, så da burde vi greie det her.
Karoline,  21.02.12 00:01

Jeg bruker gulrøtter og sukkererter. Mmmm! Ja, i teoball fikk man til det meste, Camilla. Det er faktisk et av de tidligere barndomsminnene jeg har:)

Ulf,  21.02.12 01:02

Salat smaker lite? Prøv vestfold-crispisalaten eller noe slikt neste gang.

For øvrig: Det første du bør gjøre når du skal lage alternativ taco er å pælme tacokrydderet tilbake der det kom fra, og prøv å krydre litt på egenhånd. Og bruk gjerne noe skikkelig kjøtt også, f.eks. et par skiver koteletter i strimler.
Matteus, Tor, Jørgen likes this
Tor,  21.02.12 09:05

Hva slags krydder bruker du?

Skikkelig kjøtt er forøvrig en utmerket idé, som jeg av en eller annen grunn aldri har testet selv.

Camilla T.,  21.02.12 10:07

Jeg baker egne tortillalefser. De er sinnsykt mye bedre enn de man kjøper i butikk. Eneste som er trist er at selv om jeg trippler deigen, så forsvinner alle lefsene etter en dag, for alle går å henter seg hele tiden, så de varer kort. Nå har jeg investert i en tortillapresse som jeg håper får jobben gjort fortere enn å bruke kjevle. Er man ivrig nok kan man frityrkoke dem å få egne tortilleskjell, men da bør man lage de på maismel, jeg lager som regel hvetetortillas. De er også supergode å fylle med god skinke, philadelphiaost, salat og ha i matboksen. Eller salat og kylling. Nam nam!

Vi bruker forresten aldri noen annen ost enn chedddar til slik mat. Mere og bedre smak enn hos norske oster.
Ungene vil ha maiskorn, det kan jeg hel greit avstå fra siden de inneholder en del sukker.
Camilla, Tor likes this
Camilla,  21.02.12 10:09

Jeg vil ha hjemmebakte hvetetortillas.

Hilsen
din hengivne hustru.
Tor,  21.02.12 10:18

Jeg gjorde dette et par ganger da jeg var student og syntes tortillas var dyrt, men nå som jeg har en mer normal inntekt og mindre fritid synes jeg ikke det er verdt det lengre. Skjønt, jeg fikk aldri helt dreisen på det, og det er mulig jeg ombestemmer meg hvis det faktisk viser seg å være bedre.

Har du en oppskrift?

Camilla T.,  21.02.12 10:30

Jeg har prøvd flere, men endre alltid tilbake til denne:

http://www.evilshenanigans.com/2009/02/flour-tortillas/

Hun bruker lard, der bruker jeg istedet Flott Matfett, bare husk å la det stå ute litt så det ikke er så hardt.

Pass på å ikke steke de for lenge, og legg de inn i slike kopphanduker. Det syntes jeg var skikkelig teit først, men etter at alle ble steinharde så skjønte jeg for hvorfor.
Ragnhild,  21.02.12 15:29

Finhakket løk? Bønnestuing (svarte bønner med masse salt)?
Tor,  22.02.12 09:59

Bønner har jeg tro på. Løk er jeg litt mer usikker på. Jeg mener jeg prøvde rå løk på taco en gang, og ikke synes det var en hit. Men jeg burde sikkert prøve igjen.

Neste gang jeg lager taco kommer til å bli en mektig dekadent affære.
Ragnhild,  22.02.12 21:38

Jeg tror tortilla av mais passer best med bønner, da blir det mer 'mex' enn 'tex' som med hvetetortillas.
Hanna Maja,  23.02.12 12:10

- Fersk salsa av tomater (minus frøgugge), sjalottløk, lime, litt sukker, koriander, grønn chili
- Kidneybønner istedenfør kjøttdeig/kylling/fisk, stekes/kokes med tacokrydder. Lettvint og billig.
- Biter av hvit fisk (f.eks. miljøvennlig seifilet) marinert i lime, hvitløk, koriander, malt (ristet) spisskummen, før det bakes i ovnen
- Kesam istedenfor rømme/yoghurt
- Å lage salat av restene og ha det til lunsj neste dag
Tor,  03.06.12 10:42

Vi testet oppskriften på tortillas i går, dog med smør i stedet for smult. Det ble slett ikke verst, så jeg tror nok dette er veien jeg kommer til å gå fremover.
Camilla T. likes this

Camilla T.,  04.06.12 07:38

Hvordan ble de med smør? Jeg har aldri brukt det eller smult, men bruker matfett. De ble ikke veldig tørre idag av smøret?

Men det kan hende de blir enda bedre med annet fett. Vi får eksperimentere og se.
Category
Food
Tags
matspalte
taco
grønnsaker
Views
5661