Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Rocks rocks

Som tidligere beskrevet kan det av og til være litt kaldt på kontoret vårt på jobb. Jeg aner ikke hvorfor, man skulle da tro at i et bygg som er mindre enn 15 år gammelt ville det være mulig å holde ok innetemperatur når det er 5 minus ute, spesielt siden det er helt greit når det 20 minus ute, men akk. Det var noe med en pumpe og sentralfyren og kjelleren og noe greier. Det er tydeligvis ikke bare fordeler knyttet til å ha kontor i øverste etasje.

Uansett, vi føler at vi må ta saken i egne hender, men i motsetning til enkelte av de andre i korridoren vår har vi ikke tenkt å sette opp en ekstra ovn. Vi har tenkt å bygge et beowulf-cluster. Vi gjør dette hovedsaklig for erfaringen og varmen, ikke for regnekraften, så vi tar gjerne til takke med annenrangs hardvare (det burde hete hardvare på norsk). Jeg sendte derfor en mail til Orakeltjenesten, som drifter datasalene på NTNU, og lurte på om de hadde noen pcer stående etter utskiftninger på en datasal, og jeg fikk nettopp vite at de har fem maskiner stående som de gjerne kunne gi bort til et godt formål som dette.

Den spede begynnelsen

Det betyr at det er bare å begynne å glede seg, samt å begynne å tenke på oppsettet. Vi har bestemt oss for å bruke Rocks Cluster Linux, som ser ut til å være en smal sak å sette opp. Man trenger en login-node, som er en maskin med to nettverkskort, ett til omverdenen og ett til resten av klyngen. På denne maskinen installerer man operativsystemet og alle pakkene og greier, og så er det bare å begynne å plugge i compute-noder. Dette er de som faktisk skal gjøre arbeidet, og det som er så genialt med Rocks (og sikkert andre cluster-linuxer av den mer brukervennlige varianten) er at compute-nodene booter og installerer fra nettverket, så man slipper en hel masse prakk i oppsettet.

Hvis vi er heldige har maskinene vi får gigabit-ethernet, Core 2 Duo prosessorer og 4 GB RAM, så ytelsen blir nok ikke all verden, spesielt ikke hvis det er mye nettverk involvert, men som jeg sa gjør vi dette mest for å kunne si at vi har bygget vårt eget cluster, ikke så mye for ytelsen. Uansett, jeg kommer naturligvis til å rapportere om fremgangen, og jeg kommer selvfølgelig også tilbake med mer info når vi har kjørt benchmarks med linpack. Jeg gjetter på at med fem noder vil ytelsen til klyngen være ca det samme som laptopen min, men vi får se.

-Tor Nordam

Comments

Matteus,  24.11.11 12:26

Jeg er også spent på temperaturøkningen. Regner med dere har jevnlige målinger og kommunikasjon med vaktmester for å korrigere for eventuelle bidrag fra endring fra fyrkjeler.
Tor,  25.11.11 10:56

Vi tar det ikke egentlig så tungt. Så lenge det er gøy og interessant å sette opp clusteret, og så lenge det er levelig på kontoret, er det egentlig greit nok. Og nettopp det med levelig kan fort bli et problem. Datamaskiner bråker jo litt, så jeg frykter at støy kan bli et problem.

Hanna Maja,  25.11.11 12:07

Det er ikke økt brannfare da?
Tor,  09.12.11 15:31

Da er klyngen vår oppe og kjører. Jeg vil anbefale alle å prøve å sette opp en klynge med Rocks cluster linux, så man kan teste den utrolig lettvinte prosessen. Det er faktisk bare å sette opp login-noden, og så sette de andre boksene til å boote fra nettverket, så finner de ut av alt selv og installerer alt som trengs. The shiznit, rett og slett.

muspell.phys.ntnu.no


Angående brannfare, så er det jo åpenbart større brannfare forbundet med å ha fem maskiner i forhold til ingen, men dette er jo maskiner som kommer fra en datasal der de har stått på døgnet rundt, så jeg antar det går greit. Det er selvfølgelig veldig pinlig om det ikke gjør det.