Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

iPhone 4S

Som mange sikkert har fått med seg, lanserte Apple den nye iPhone 4S på tirsdag. Verden generelt var skuffet over at det ikke kom en iPhone 5, mens for min del er dette første gang jeg faktisk seriøst vurderer å kjøpe en iPhone. Det er selvfølgelig helt galt og forkastelig og alt det der å kjøpe en dings som er så lukket at den ikke engang har et filsystem eller en terminal, men det ser ikke ut til at Apple har bitt seg merke i min stille protest (skjønt protesten min ble sikkert langt mindre effektiv etter at jeg kjøpte iPad i fjor), og nå begynner iPhone å bli såpass kul at jeg vurderer å la prinsippene ligge. Det er to og en halv grunn til dette.

Den halve grunnen er at kameraet begynner se ganske bra ut, med fokus ikke bare på megapixlene med også på ny, funky optikk, men det er egentlig en tullegrunn, siden jeg har et skikkelig kamera som jeg heller burde bruke. Likevel, det er et ubestridelig faktum at jeg oftere har med meg mobiltelefonen enn kameraet mitt.

Den første egentlige grunnen er at Jack Dongarra, som er en av menneskene bak TOP500, har portet linpak til iPad2, og funnet at den er like kraftig som Cray 2, som var verdens raskeste datamaskin på midten av 80-tallet. iPhone 4S har samme prosessor og samme mengde RAM som iPad 2, og det er noe med følelsen av å ha så mye regnekraft i lommen.

Den siste grunnen er Siri, den frekke funksjonen som lar deg snakke til telefonen din. Hvis du ikke har sett reklamevideoen ennå foreslår jeg at du gjør det. Det er rett og slett alvorlig frekt. Ikke at jeg ser meg selv som en slik fyr som planlegger møter og putter ting i kalenderen min mens jeg er ute og jogger, men det er noe med prinsippet. Som jeg sa da jeg kjøpte iPaden er det som å eie en bit av fremtiden. Jeg vet naturligvis at ulike varianter av stemmeaktivering har eksistert en stund, men når Apple, som har containere fulle av penger i kjelleren, nå har brukt 200 millioner dollar på å kjøpe opp et selskap som igjen har brukt et lignende beløp på å forske på dette, og dessuten gjort det til en profilert del av den nyeste telefonen sin, virker det rimelig å anta at det nå vil bli litt fart i sakene. For ikke å snakke om at Siri bruker Wolfram Alpha, så nå blir det kanskje endelig litt dreis på den også.

-Tor Nordam

Comments

Finn Arne,  08.10.11 10:20

Alt en trenger nå er en Arduino-tilkoblet kaffetrakter, slik at en kan be Siri koke kaffe.
Camilla, Tor likes this

Tore,  08.10.11 13:38

"Download QuickTime to view this video" -.-
Jørgen likes this

Her

Tor,  08.10.11 14:49

Samme video på YouTube.

La meg forøvrig understreke at jeg er oppmerksom på at Apple er ganske kjipe på en del ting. Skjønt akkurat det med den videoen har jeg litt sympati for. Flash er noe svineri, og video på en nettside uten flash er et litt grumsete kapittel i html5-standarden.
Tor,  08.10.11 19:36

Jeg ble så opphengt i den videoen, så jeg glemte å kommentere det du sa, Finn Arne. Det hadde vært så utrolig genialt å hatt en slik kaffetrakter. Da snakker vi virkelig fremtiden, hvis du kan ligge i sengen, og si «Lag kaffe og vekk meg når den er ferdig», til telefonen din.
Camilla likes this
Camilla,  08.10.11 19:39

Nå skjønner jeg poenget med Siri.
Christian,  08.10.11 20:41

1stk kaffemaskin av ønsket omfang
1stk docking-station av billig type til iPhone
1stk iPhone Apps for Dummies bok
Diverse ledninger

burde ikke ta alt for lang tid å kode en app som sender et signal til docking-station'en som aktiverer en ledning med tilsvarende spenning som on/off bryteren på kaffemaskinen krever.
Desværre er klargjøring av kaffemaskinen nødvendig... men i teorien kunne du sende en sms til en dedikert telefon mens du er på vei hjem om å brygge kaffen, så den er klar når du kommer hjem, hvis du 'lader' bryggeriet før du drar om morgenen.

Faktisk ville det undre meg om det ikke finnes et par maskiner allerede som støtter seg opp mot funksjonen som har værdt på markedet i flere år om å si til telefonen "call the coffee machine".
Tor,  09.10.11 23:06

Hvor vanskelig er det egentlig å lage en kaffetrakter som kan styres over nettverket? Eller for den saks skyld, finnes det noe slikt allerede? Og hva med en toaster?

Are,  10.10.11 10:23

Huff, Tor. Apple? Huff og huff. Jeg har jo hatt så mye regnekraft i lomma siden jeg kjøpte Galaxy S II på vårparten, og nå er det en ny Galaxy-telefon rett rundt hjørnet. Stemmefunksjonen funker sånn måtelig på SGSII - Vlingo - Siri er nok vesentlig bedre. Men hovedårsaken til at jeg ikke bruker den er at jeg ikke har behovet.

Forøvrig gjevt kamera i SGSII - vet ikke om det er dårligere eller bedre innendørs vs 4S, men det tar i alle fall veldig gode bilder i brukbart lys. Det er vel bare å vente på noen reviews.

Men skal du ha en tokjerneprosessor i lomma bør det jo være i en datamaskin, og ikke i en mediekonsum-enhet :)
Tor,  10.10.11 10:52

Jeg vet, jeg vet. Jeg burde sky Apple som pesten fordi de lager lukkede produkter. Men den ubehagelige sannheten er at produktene deres funker meget bra, ser rimelig frekke ut og har god byggekvalitet. Dessuten, jeg har jailbreaket iPaden min, så jeg har en terminal på den, og jeg kan kjøre python og andre morsomme ting, men jeg gjør det aldri. Så hvorfor skal jeg holde på prinsippene mens resten av verden er hippe og kule med sine iPhones?

Hvis du derimot mener det er noe som faktisk er vesentlig bedre med Samsung-telefonen er jeg naturligvis åpen for å høre på argumentene dine. Finnes for eksempel gcc for Android?

Hah

Camilla,  10.10.11 13:10

Det har han prøvd.
Jørgen likes this
Tor,  10.10.11 13:10

Men hun bare ler av meg. Og siden jeg har lyst på kaffe blir det som regel til at jeg står opp og lager den selv, og vekker henne når den er ferdig.
Jørgen, Kjellove likes this

Are,  10.10.11 14:06

- Langt mer fleksibelt oppsett av menyer
- 4.3" vs 3.5" skjerm
- Telefonen veier vesentlig mindre, 110 vs 135 gram, om jeg husker rett
- Tynnere

Det er vel kanskje de viktigste ikke-prinsipielle argumentene for min del.
Jeg vil også tro den nå er vesentlig billigere enn 4S, Elkjøp har den for rett over 4000.

Og så er det jo en enda argere versjon rett rundt hjørnet, tipper den lanseres om en uke eller to.

Om gcc fins for Android? Ehhh. Det er jo basert på Linux, dette her. Jeg blir rimelig overrasket om det er noe utviklingsorientert du kan gjøre på iOS og ikke på Android....
Tor,  10.10.11 14:16

Er alt supersmooth? Finnes det like mange kule apps for android, innimellom alle de russiske trojanerne? Syncer den kalender og kontakter og slikt med macen, uten for mye prakk? iCloud ser jo dødsfett ut, hvis du er komfortabel med at Apple eier livet ditt. Dessuten kan du jo gjøre det meste med en iPhone hvis du jailbreaker den. Har forresten Android et vanlig filsystem og en terminal?

Are,  10.10.11 19:57

Det så smooth som du vil det skal være. Det fins kanskje noen ting som går hakket mer silkemykt på iPhone, men det er jo rett og slett en tradeoff på grunn av at Android har mer funksjonalitet.

Apps-fronten har blitt veldig bra. IOS har vel fremdeles en liten ledelse, men det har jevnet seg ut. Og Androids markedsandel øker raskere enn iOS-andelen, så på sikt vil det sannsynligvis bli flere Android-apps.

Kontakter synkes mot Google-konto - det er i alle fall det enkleste - og det har du jo allerede. Og da er du ikke avhengig av en datamaskin neste gang du skifter telefon, eller om du skulle ønske å formatere telefonen.

Android har filsystem, ja, jeg har lastet ned en file manager. Terminal-app har jeg ikke prøvd, men det fins garantert. Det er dette som er den åpne plattformen. Som sagt er det jo linux i bunn, så filsystemet er veldig likt Linux.

Du kjenner sikkert noen som har en SGS2, sånn at du kan leke litt med den og få en følelse med om størrelsen er passelig for din del?

Kunne aldri tenkt meg å ha en iPhone. Glorifisert TV med dobbeltkjerneprosessor og direkteoverføring av penger til Apple. huff og huff.
Tor,  10.10.11 20:12

Hvis det stemmer at du må patche kernelen for å få root er det ikke akkurat kjempeåpent.

Uansett, jeg kommer til Oslo på onsdag, så kanskje jeg kan kikke på din telefon?

Jørgen,  11.10.11 21:59

ConnectBot er en god terminal-app til Android.

Jørgen,  11.10.11 22:04

Og Anandtech har en nokså dyptpløyende test av SGS2.

Ulf,  12.10.11 00:33

Jeg synes alle fornuftige pro-Android-innlegg er interessante å lese. Bortsett fra det obligatoriske sisteavsnittet som stort sett er en retorisk platthet av en annen dimensjon. Plz.

Ulf,  12.10.11 00:41

Are,  12.10.11 10:08

Vi får ta en gjennomkjøring i dag, Tor :)

Synes ikke det er til å komme fra at Apple-enheter forsøker å gjemme vekk datamaskin-aspektet i størst mulig grad. Det er jo den store styrken og den store svakheten til de fleste Apple-produkter, sånn som jeg ser det. Bra for de som ikke liker datamaskiner og foretrekker en mest mulig enkel og elegant løsning og ikke har noe imot å innordne seg, kjedelig for de som foretrekker å kunne justere mest mulig selv og blir provosert når programvaren legger begrensninger.
Category
Technology
Tags
iPhone
iOS
mobilkamera
Siri
Jack Dongarra
Views
6405
Last edited by
Tor, 10.10.11 20:26