Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 2 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 week
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Min digitale arbeidsplass

Jeg hadde en diskusjon med Ulf om valg av skriveprogram, filorganisering og generelt ting knyttet til en persons virtuelle arbeidsplass, og vi ble enige om å begge skrive en artikkel om våre valg. Jeg greide også å rekruttere Camilla, og jeg forsøkte å få med Are, og nå er det snart juni, så da får han sikkert tid han også.

Vim for the win

Dette bildet viser hvordan jeg gjør mesteparten av arbeidet mitt, som for tiden går ut på å kode fortran. Editoren jeg bruker heter vim og er en såkalt modal editor, som betyr at man veskler mellom insert-mode, hvor man skriver ting, og normal-mode, hvor man utfører kommandoer. Den er litt slitsom å lære seg, men når man kan det kan man gjøre ting utrolig kjapt og effektivt, så det er absolutt verdt det, i allefall om man driver med programmering.

Visor også for the win

For å holde styr på filer bruker jeg naturligvis terminalen, som jeg alltid har lettvint tilgang til takket være Visor. Visor markedsføres gjerne, i den grad gratis programvare markedsføres, som «Quake style terminal». Grunnen er at det lar deg droppe ned en terminal fra toppen av skjermen ved å trykke en hurtigtast. Akkurat som konsollen i quake, og helt fantastisk genialt. Man kan forresten gjøre mye av det samme, og sikkert mye mer, med iTerm, men jeg har ikke følt behovet for å bytte ennå.

Og LaTeX, ikke minst, for the win

I tillegg til å hacke fortran trenger jeg naturligvis å produsere dokumenter. Alt annet enn helt enkle notater skriver jeg i LaTeX, som jeg igjen redigerer i Vim, og typesetter enten med en vim-kommando eller terminalen. Til å vise pdfer bruker jeg enten Preview eller Skim, og til å holde styr på artikler prøver jeg å bruke BibDesk, men det hender jeg slurver, så minst like ofte ender jeg opp med å bare hive ting i en mappe et sted og så søke når jeg trenger noe. Spotlight er forøvrig tilgjengelig i terminalen også, der det går under navnet mdfind.

BibDesk - holder styr på filene dine, og lager en .bib-fil

I tillegg bruker jeg naturligvis ymse andre verktøy, så som nettleser (Firefox 4) og mailklient (Apples Mail). Python dekker det meste av mine script-behov, matplotlib dekker det meste av mine plotte-behov og Inkscape dekker det meste av mine illustrasjonsbehov. I tillegg kommer naturligvis Quicksilver. Quicksilver er et program som lar deg åpne andre program, eller utføre handlinger ved hjelp av andre programmer. I likhet med Vim tar det litt tid å venne seg til det, men når du først er der er det kjempepraktisk. Dessuten har de det fantastiske slagordet «Act without doing», som jeg synes er akkurat passe zen.

Quicksilver lar deg for eksempel sende filer med få tastetrykk

Såh. Det var en kort presentasjon av min digtale hverdag. Da venter jeg bare i spenning på at noen andre skal gjøre det samme.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  20.05.11 09:51

Yup.

Men jeg tror det blir en stund til jeg prøver meg på vim. Samme hva professor Pullum sier.