Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Laserpeker-streker

Det har vært skrevet en del om laserpekere i media i det siste, og da spesielt i forbindelse med at de til stadighet blir brukt til å lyse på fly under avgang og landing, noe som kan være ganske skummelt. Men hvorfor er det egentlig så skummelt? En kraftig laserpeker er jo kanskje på noe slikt som 200 milliwatt, og det høres jo ganske beskjedent ut. En kraftig lommelykt har høyere effekt, og man mister ikke akkurat synet i flere minutter av å bli lyst på med en lommelykt, så hva er det som gjør laserpekere så ille?

Svaret er naturligvis intensitet. For eksempel har sollys en intensitet på rundt 900 watt pr kvadratmeter. Pupillen i øyet er kanskje noe slikt som 3 mm i diameter når det er lyst ute, som betyr at hvis du stirrer rett på solen slipper ca 6 milliwatt inn på øyet. En laserpeker sender ut lys i en veldig smal stråle. På kort hold kan strålen være mindre enn et par millimeter i diameter, som betyr at hvis du er litt uheldig med en 200-milliwatts laserpeker kan energimengden som slipper inn på øyet være over 30 ganger større enn om du stirrer rett på solen. Ganske skummelt, med andre ord.

Siden en laserpeker potensielt kan ødelegge synet til en pilot under landing, noe som er ganske uheldig, diskuterer flere land hvilke tiltak man skal iverksette for å ta tak i dette problemet, og engasjert samfunnsborger som jeg er tenkte jeg å komme med et par forslag.

Slik jeg forstår det er det primært to ting man diskuterer, nemlig hvordan man skal hindre at piloter blir blendet, og hvordan man skal få straffet de ansvarlige. Når det gjelder å forhindre at piloter blir blendet har jeg stor tro på laserbriller som er spesielt designet for å stoppe de mest vanlige bølgelengedene man finner i laserpekere. Det finnes i alle fall laserbriller som beskytter mot enkelte lasere, men jeg er usikker på hvor lett det er å lage briller som kan beskytte mot for eksempel røde, grønne og blå lasere på en gang. Men jeg føler at det ligger et stort potensiale her.

Nå det gjelder å stille de ansvarlige til ansvar leste jeg at ett av problemene er at pilotene ofte ikke ser akkurat hvor strålen kommer fra. Vel, sier jeg, det bør de da heller ikke være nødt til. Laserpekere som er kraftige nok til å forårsake skade er gjerne så kraftige at man kan se strålen fordi lyset vil spres fra partikler i luften. Dermed er det bare å sette opp et par kameraer her og der rundt rullebanen, så kan man lett triangulere og beregne og finne ut nøyaktig hvor lyset kom fra. Virker som er mye bedre idé enn at pilotene skal se rett mot lyskilden, og dermed utsette seg selv enda mer for skade, for å prøve å finne ut hvor det kommer fra.

Disse to forslagene til sammen burde bidra til å få bukt med problemet. Jeg ser imidlertid for meg en enda mer effektiv løsning. Hvis man utstyrer passasjerfly med slike laserdetektorer man har på kamphelikoptere, kan man sette opp et automatisk system som retter maskingevær-ild mot stedet laseren kommer fra. Hvis systemet er tilstrekkelig effektivt kan man knerte gjerningspersonene før pilotene tar skade, og man deler dessuten ut straff i samme slengen. To fluer i ett smekk, veldig lettvint.

-Tor Nordam

Comments

Hanna Maja,  14.03.11 11:59

Smart!
Camilla,  14.03.11 16:32

Hvis vi skal være tilhengere av dødsstraff for spam, burde vil vel også inkludere denne slags tull i samme gruppe.
Category
News commentary
Tags
laserpeker
pilotblending
Views
3898
Google hits
12
Last google search
hvordan stille en laserpeker