Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 7 years
Selvbygger
Camilla, 2 months, 2 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 week
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Å pusse en vegg

I dag har jeg gjort noe jeg aldri har gjort før. Jeg har pusset en vegg.

I år har det kommet en ny påskrift på Leca-pallene, nå står det på dem at all Leca over bakken skal pusses med Maxit Fiberpuss. Maxit er de som eier Leca, og fiberpuss er gresselig dyrt, men jeg spurte pappa om det er noen annen grunn enn å tjene mer penger til at Leca har begynt med dette nå. Frem til i år har man jo satt opp Leca-murer uten å pusse dem med Fiberpuss, og det har jo fungert bra.

Pappa mente grunnen delvis er at folk ikke lenger gidder å pusse vegger skikkelig. Nå om dagen når privatpersoner bestemmer seg for å bygge noe skal det som regel skje på dagen. Det er helt utrolig hvor ofte folk kommer og spør om helt syke ting. Det var for eksempel en fyr som spurte hvordan man egentlig støper et gulv. Vi anbefalte ham å snakke med en murer, men det hadde han ikke tid til, for betongbilen kom om en halvtime sa han.

Når man pusser en vegg skikkelig bør man ha tre dager på seg. Først skal man skvette på et tynt lag av en suppe laget av standard sement blandet 1:3 med sand. Dette gir god heft til underlaget, og da slipper man å bruke Latex og KZ og alt det svineriet der. Dette skal så tørke til dagen etter.

Det neste man gjør er å blande mursement i forholdet 1:4 eller 1:5 med sand, og ha i vann til nokså bløt masse. Men ikke for bløt så klart. Jeg tipper kunsten ligger mye i å få dette korrekt. Blander man den for tørr vil den ikke feste til veggen, og blander man den for våt renner den bare av.

Denne massen drar man så på veggen med stålbrett. Det er viktig å vibrere brettet litt når man drar på. Mørtel er et komplekst materiale, og vibrasjoner gjør at den blir mer flytende, slik at den legger seg penere, og luften kommer ut.



Etter at man har dratt på mørtel på veggen må man gå over og flikke litt med murskje, så det ikke er
noen hull i pussen. Dette laget skal helst ha litt ru overflate, for da fester neste lag mye bedre.



Etter enda en dag drar man på neste lag, som skal være samme blanding som forrige lag, eventuelt litt svakere. Denne gangen er målet å få en så jevn overflate som mulig. Nå mar har lagt på over hele veggen, og tettet alle hull, trekker man av med en rettholt, så pussen blir like tykk over hele, og helst bør den være i vater også. Totalt skal pussen være mellom 12 og 18 millimeter på en utvendig vegg.

Når det siste laget har begynt å tørke litt går du på med plastbrett, og skurer ut pussen med lette, jevne sirkelbevegelser. Hensikten med dette er å få en vakker overflate, så her må du også legge på litt mer masse om det kommer frem små søkk, og ta i litt ekstra på ujevne områder. I hjørnene er det litt pirkete, men det er bare å ta seg tid, så går det nok greit. Problemet i hjørnet er at det er lett å ødelegge finishen på den tilstøtende veggen i en ond sirkel, så man må være litt forsiktig.

-Tor Nordam
Category
Today's exploits
Tags
mur
puss
fiberpuss
Views
14104