Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Plasma-kutter

Her en dag snakket jeg om verktøy med en annen fyr på jobben. Vi kom inn på skjærebrennere, og han nevnte at det også fantes noe som het plasma-kutter, men han var ikke sikker på hva det var. Jeg snakket litt om plasma, uten at jeg helt fikk frem poenget tror jeg, men jeg lovte i alle fall å sjekke opp hvordan en slik brenner fungerer. Det har jeg nå gjort, og jeg skal dele denne informasjonen med dere, men først bittelitt om vanlige skjærebrennere og om plasma.

En vanlig skjærebrenner fungerer ved at acetylen og oksygen fra to gassflasker brennes. Dette reagerer heftig, og gir en flamme med en temperatur på om lag 3600 kelvin. Det finnes egentlig en hel del morsomme fakta knyttet til skjærebrenning, for eksempel kan man ikke bare putte acetylen på en gassflaske. Den dekomponerer nemlig på brutalt vis hvis den utsettes for høye trykk. Den fraktes derfor oppløst i en eller annen væske, for da kan man ha høyt trykk på den. Meget spennende.

Kutting av stål med skjærebrenner er også fascinerende. På et vanlig brenne-håndtak har man to ventiler man stiller på for å blande riktig mengde oksygen og acetylen, så man får en fin flamme, og så har man en ekstra hendel man klemmer inn for å peise på massevis av oksygen. Det man gjør er at man først varmer stålet til det blir dritvarmt. Dette tar litt tid, og det ser ikke ut til å bli noe særlig effektiv kutting av det. Neste skritt er så at man kjører på massevis av oksygen, og da reagerer dette oksygenet med det varmet stålet, som da blir til jernoksid. Denne reaksjonen frigjør massevis av energi, og denne varmen gjør at du kan kutte i vei med ganske bra tempo. Kjempespennende.

Så var det plasma. Plamsa er rett og slett en gass der elektronene av en eller annen grunn ikke lenger er tilordnet en spesiell atomkjerne. Det kan være fordi det er varmt, og stjerner er et bra sted å lete etter plasma. Det er vel egentlig det eneste stedet man finner det naturlig.

En plasmabrenner fungerer ved at man har et munnstykke som blåser ut en gass, som kan være luft, eller noe annet som ikke brenner i luft, og man har en elektrode. Så setter man spenning på arbeidsstykket, og lager en lysbue mellom munnstykket og det som skal kuttes. Denne lysbuen varmer opp gassen som blåses ut, og gjør den til plasma. Plasmaet gjør at man kan opprettholde en skikkelig bad-ass strøm, og gassen som pumpes ut gjør blåser bort metallet etterhvert som det smelter. I følge wikipedia er det plasmaet som varmer opp metallet, men jeg tror det minst like gjerne kan være lysbuen. Uansett kan nok alle være enige om at en slik dings er noe enhver mann bør ha i garasjen, ikke bare fordi den er effektiv og nøyaktig, men også fordi den har «plasma» i navnet. Litt som plasma-TV.

-Tor Nordam

Comments

Kjellove,  07.07.07 13:58

Jeg synes stormstikker er imponerende. Ny artikkel, plz.
Category
Technology
Tags
lageret
plasmakutter
skjærebrenner
Views
8287