Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Teamutviklingens 7 faser

I dag har jeg vært på skolen mesteparten av dagen. Dessverre har jeg ikke fått gjort noe ekte arbeid, men vi er i det minste ferdige med Eksperter i team. Det eneste som gjenstår nå er egentlig fremføringen på onsdag, og den går som en lek, for vi har fremført praktisk talt det samme en gang tidligere.

Å jobbe med Eksperter i team kan være ganske slitsomt. For eksempel har jeg i dag skrevet litt om vårt teams utvikling gjennom de ulike fasene, som beskrevet av Nybrodahl. For at dere bedre skal forstå hvor vanskelig jeg har hatt det skal jeg sakse inn litt fra hjemmesiden hans, nybrodahl.com. Her er for eksempel noe han skriver om fase 5, «Implementeringsfasen»:


På dette stadiet er teamet klar for å definere og beskrive sine egne spilleregler og atferd. De kjenner nå hverandre så godt, og fungerer sammen på en slik måte at de kan beskrive en standard for hvordan det er å arbeide i dette spesielle teamet. (Dette hadde vært vanskelig på et tidligere tidspunkt fordi enheten og innsikten i teamets måte å arbeide på manglet). Spilleregler/ standarder er "slik gjør vi det hos oss". Dette letter samarbeidet internt i teamet, og setter standarder mot gruppens eksterne relasjoner og nye medlemmer som skal inn i teamet.

Et eksempel på en god standard er "sentralbordet vet alltid hvor vi er". Dette er en god standard fordi det er enkelt å avgjøre om den holdes eller ikke. Enten vet sentralbordet dette, eller så vet de det ikke. "Vi skal være åpne overfor hverandre" er eksempler på det motsatte. Her ligger det store muligheter for individuell tolkning.


Og her er litt fra beskrivelsen av fase 6, som han har valgt å kalle «Topp prestasjoner – "WOW!"»:


Arbeidet er preget av teamets synergieffekter. Hver enkelt kjenner sine sterke sider og benytter disse nærmest automatisk i det daglige arbeide. Teamet evner også å trekke veksler på hverandres personlige nettverk, og holder sine nettverk åpne for teamets medlemmer. Den komplementære arbeidsfordelingen er kjent og respektert av alle i teamet. Teamet evner også å utvise fleksibilitet i måten å løse oppgaver på basert på medlemmenes ulike ferdigheter.


Fase 6 er på sett og vis målet. Her er man ferdig med utviklingen, og man kan begynne å jobbe, formodentlig etter å ha brukt uhorvelig mye tid og penger på en konsulent. Men det slutter ikke der, for da ville jo konsulentene gått konk. Ikke uventet finnes det en 7. fase: «Fornyelse».


Ethvert team som er kommet til fase 6 bør med jevne mellomrom evaluere seg selv på en objektiv måte for dermed å kunne sette i verk tiltak når teamet er klare for fase 7. Mulige løsninger for å revitalisere et team er nyrekruttering (enten ved å øke antall medlemmer eller erstatte noen som går ut), nye eller endrede arbeidsoppgaver, trekke inn nye rådgivere, finne nye samarbeidspartnere, eller hyre inn eksterne konsulenter til å bryte opp i fastlagte tankemønstre,


Ganske drøyt, eller hva. Jeg vil egentlig anbefale alle å sjekke ut hjemmesiden hans selv. Han har blant annet utrolig mange bilder med cheesy kommentarer til. Kjempefestlig.

-Tor Nordam

Comments

Skybert,  29.04.07 23:08

Fikk du hundre prosent overtid, pensjonspoeng og slikt?

Are,  29.04.07 23:09

Dette minner meg veldig om "consulting workshop" og "high performing teams". Og om prosjektarbeid i systemutviklingskurset her. Forming, storming, norming, performing! Tror jeg. Å være god i team er viktig for en konsulent, veittu. Dette er ikke noe å spøke med.

Har dere klart å ha et bevisst forhold til teamarbeidet deres? Reflektert noe over det? Jeg tror ikke jeg noensinne har vært i en gruppe som har klart å bevisst reflektere over hvordan den arbeider fra starten av et prosjekt; enkeltmedlemmer har nok gjort det, og kanskje et par på gruppa i lag, men aldri hele gruppa sammen. Og så har jeg opplevd noen ganger at det ble en brukbar diskusjon og en del lærdom av det på slutten av prosjekter.

Drømmen er å jobbe i team i næringslivet hvor refleksjon på gruppenivå er noe som skjer automatisk, fra første stund. Jeg er spent på om det er sånt som bare blir en rutine etterhvert.

Hilsen snart nyklekket konsulentspire. (Håper jeg ikke skremte dere alt for mye nå.)

PS: At fremføringen kommer til å gå som en lek er jo et godt tegn på at dere er i "performing"-fasen! McKinsey neste, Tor!

Tore,  29.04.07 23:20

Comic sans! Han mangler bare en glorete background og en "under construction" gif-animasjon...

Og jeg blir ihvertfall ikke noe mindre uvel av ordet "nettverk" nå i disse facebook-tider.

Are, du skremmer meg.

Tor,  30.04.07 00:07

Are, du skremmer vettet av meg også.

Camilla,  30.04.07 01:44

Jeg er lykkelig over å ha (forhåpentligvis) unnsluppet slikt tull. Og Are: det kan hende jeg blir nødt til å skyte deg neste gang vi møtes. Barmhjertighetsdrap og alt det der.

Skybert,  30.04.07 05:08

BLÆ!

Are,  30.04.07 08:29

Ha! Jeg skal lage noen skuddsikre PowerPoint-slides og ugjennomtrengelige, buzzord-fylte markedsføringsfraser som til sammen gir en betydelig synergi jeg kan gjemme meg bak.

B,  30.04.07 11:11

Jeg liker ordet gruppe. Team er sånn mongoretorikk som næringslivet bruker. One Team one dream. Teambonding(bondage), Team spirit, Team player, teamwork, teamtechnicalworkshopfoo.
Det er et smykke uten opprinnelse og betydning. Eller en illusjon uten en allusjon.

Å være del av et team i arbeidslivet betyr stort sett at man skal juble og klappe på firmafester over at de har leid inn en rikskjendis vittigmann som forteller vitser om hvor stor sjefens båt er blitt nå.

Are er næringslivskåt som en brunstig okse på vårbeite.

Jørgen,  30.04.07 11:30

We'll have to put him down.

Kjellove,  30.04.07 12:58

Oh no, the horse has a cold -- we must shoot him.

Tor,  30.04.07 13:00

Ville du ha skutt en hest med en trefot?

Nei, jeg ville brukt gevær.

Torgar,  30.04.07 13:07

Det hadde vært interessant med en studie hvor det undersøkes om slik retorikk øker effektiviteten (litt som placeboeffekten).

B,  30.04.07 13:51

Retorikken er umåtelig viktig. Jeg bare påpekte at det er symptomatisk for vår anglofisering av alt vi gjør (mindreverdighetskompleks i nasjonalfølelsen?) Jeg faller i den fella stadig vekk...
Men det å ha et feiende flott prosjektnavn - etc... motiverer nok mye. Omtrent som å spille i et band som har en kul image. Et felles paradigme for hva man vil oppnå.
Problemet er som ved alt annet når man smykker seg med blødmer og billige poeng at det undergraver kreativitet, noe som er uheldig i et prosjekt.
Hvis man skal la den menneskelige underkastelsen for majoritetens meninger styre, så ender vi opp med å bare servere ting man har smakt før. Det blir jo kanskje i beste fall en foredlingsprosess, men i verstefall en ond sirkel.

Torgar,  30.04.07 13:57

Jeg sliter fremdeles med negativ innstilling til slike retoriske beskrivelser av prosjekt etter eksperter i team.
Jeg føler det ble omtrent som å få en stor og hard pakke med flott innpakking som inneholder hundebæsj.

Are,  30.04.07 14:41

Min erfaring fra gruppearbeid i skolesammenheng er også at det kan bli ganske stusselig og vanskelig å omsette teori til praksis. Det er jo ikke så rart at det blir sånn på skolen - det er dårlig med sanksjonsmuligheter ovenfor de som sluntrer unna, og sjelden at det blir valgt en gruppeleder som har skikkelig driv.

Det er derfor jeg er så spent på jobbtilværelsen. Basert på erfaringer fra sommerjobb og konsulentworkshop i fjor er jeg optimistisk.

Tor,  30.04.07 15:12

Husker du videoene på sesjon? De som fremstilte alt man gjør i militæret som actionfylt ved å benytte hurtig klipping, håndholdt kamera og technomusikk?

Han som hoppet først over tømmerstokken og løp fremst mens han ropte «Gå, gå, gå!», det er en gruppeleder med skikkelig driv. Han du ikke så på videoen, som satt igjen i buskene med en kopp kaffe og lo av han som løp først, det er meg.

Are,  30.04.07 18:38

Hehehehe, jeg husker ikke den videoen. Den må ha blitt slettet av den meget fornuftige og lærerike førstegangstjenesten som kom litt senere.

Jørgen,  11.01.11 13:07

Ah! Minner.
Tor, Eivind likes this
Tor,  01.05.12 12:08

Jeg husker at da jeg tok Eksperter i Team tenkte jeg at denne Nybrodahl var litt av en tulling. Når jeg tenker over det i ettertid innser jeg imidlertid at han fikk betalt (antagelig fett betalt) for å snakke bull, og vise frem morsomme bilder han hadde funnet på internett. Han må åpenbart ha gjort noen riktige valg.
Camilla likes this
Category
Miscellaneous
Tags
tullinger
Eksperter i Team
teamutvikling
Stein Tore Nybrodahl
Views
5219
Google hits
9
Last google search
content